2013. november 26., kedd

Galaxis útikalauz: Douglas Adams kontra Magyarország

Gyorsforgalmi út-építés, valahol Angliában:

"Mr. Prosser áthelyezte testsúlyát egyik lábáról a másikra, de az is ugyanolyan kényelmetlen volt. Valaki döbbenetes alkalmatlanságról tett itt tanúbizonyságot: Mr. Prosser erõsen remélte, hogy ez a valaki nem õ volt.
- Magának is joga volt hozzá, hogy javaslatokat tegyen, vagy tiltakozást jelentsen be a kellõ idõben - jegyezte meg.
- A kellõ idõben, mi?! - süvöltötte Arthur. - A kellõ idõben? Akkor hallottam elõször az egészrõl, amikor beállított ide egy munkás tegnap. Megkérdeztem, azért jött-e, hogy megpucolja az ablakot, mire õ azt felelte, hogy nem, hanem hogy szétrombolja a házat. Persze nem ezzel kezdte. Dehogy. Elõbb letörölt pár ablakot, s megvágott öt fontra. Csak aztán mondta meg.
- De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezõirodában!
- Ó, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem õket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erõlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem, hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.
- De hiszen a tervek ki voltak állítva.
- Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam õket.
- Ott van a kiállítási részleg.
- Zseblámpával.
- Talán leszakadt a villanyvezeték.
- Meg a lépcsõ.
- Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
- Ó, hogyne - felelte Arthur -, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következõ felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!
A fejük fölött elúszott egy felhõ. Árnyékot vetett Arthur Dentre, amint könyökére támaszkodva hevert a hideg sárban. Mr. Prosser összeráncolta a szemöldökét.
- Nem mintha szép ház volna - jegyezte meg.
- Sajnálom. Nekem például tetszik.
- A gyorsforgalmi út is tetszeni fog."




Hiperűr-bekötőút építése, valahol a Galaxisban:


"- Földlakók, figyelem! Amint azt nyilván önök is tudják, a Galaxis külső kerületeinek fejlesztését célzó tervek megkövetelik, hogy hiperűr-bekötőutat építsünk az önök Naprendszerén keresztül. Sajnálatos módon az önök bolygója az egyike azoknak, amelyek szanálásra kerülnek. A folyamat két földi percnél valamivel kevesebbet vesz igénybe. Köszönöm figyelmüket.
" - Semmi értelme meglepődést tettetni. Valamennyi tervrajz és megsemmisítési utasítás ötven földi év óta megtekinthető a helyi tervezőhivatalban az Alfa Centaurin, úgyhogy bőven volt rá idejük, hogy hivatalos panaszt jelentsenek be. Semmi értelme, hogy ilyen későn kezdjék a felhajtást."



A Bécsi út átépítése Óbudán:

"- Kizárólag onnan tudunk az újabb tervekről és érintett szakaszokról, hogy egy teljes napot az internet bogarászásával töltöttem, ahol is megtaláltam a vasútfejlesztéssel kapcsolatos PDF-prezentációt – mesélte, de a hétfői felmérésen mégis sikerült őt megdöbbenteni. Itt derült ki, hogy a tervek szerint az eddigi másfél méter helyett csupán harminc centiméter marad a ház és a Bécsi út között.
- Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy közvetlenül az ablakaink alá terelik a teljes Bécsi út forgalmát, hogy az ezt megelőző építési munkálatok zaját, porát és más kellemetlenségeit ne is említsem” – mondta Moravcsik, aki a nagyszülői házba 18 évesen költözött édesanyjával, 1998-ban.
Elmondása szerint a felmérést végzők is tanácstalanul álltak a dolog előtt, a megoldást ők is teljesen értelmetlennek találták.
Számunkra sajnos azonnal egyértelmű volt: nem akarnak pénzt költeni az ingatlan kisajátítására, ezért úgy kanyarították a kisajátítási vonalat, hogy pont az ingatlan előtt menjen, kínosan ügyelve arra, hogy még véletlenül se érintse a lakóépületet, csak a telket." (Forrás: http://index.hu/belfold/budapest/2013/11/25/becsi_uti_haz/)


Egy kaptafára készülnek. Nincs új a Nap alatt...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése